Vanliga frågor och svar

Om Wartner Vårtpenna

När ska Wartner Vårtpenna INTE användas?
Wartner Vårtpenna ska inte användas:
  • Om du är diabetiker.
  • Om den vanliga vårtan eller fotvårtan sitter på ett känsligt område där huden är tunn (t.ex. ansiktet, halsen, armhålorna, hakan, bröstet) – och inte på könsvårtor.
  • Om huden runt vårtan eller själva vårtan är inflammerad.
  • Om du inte är säker på att hudåkomman du vill behandla är en vanlig vårta eller fotvårta.
  • Wartner Vårtpenna ska inte användas på barn under 4 års ålder
  • Rådfråga en läkare innan användning om du är gravid eller ammar.
Vilka komponenter består behandlingen med Wartner Vårtpenna av?
Wartner vårtpenna innehåller en gel baserad på triklorättiksyra (TCA) i en lättanvänd applikator med skruv- och vridmekanism för att dosera rätt mängd gel på vårtan.
Hur fungerar Wartner Vårtpenna?
Wartner Vårtpenna är en medicinskteknisk produkt för behandling av hand- och fotvårtor. Penn-applikatorn innehåller en högkoncentrerad triklorättiksyra-gel (TCA-gel) baserad på traditionella syra-behandlingar av vårtor. TCA-gelen medför en kemisk borttagning av vårtan. TCA-gelen verkar genom kemisk peeling, där den dödar vårtans virus-infekterade celler vilket resulterar i att huden fjällar av. Efter att vårtan fjällats av bildas ny, frisk hud.
Är behandlingen med Wartner Vårtpenna smärtsam?
Triklorättiksyra (TCA) är ett frätande ämne som ger upphov till fjällning. Stora mängder TCA-gel kan ge en övergående stickande känsla. Om applicerad på tunn, skadad eller känslig hud kan TCA ge en brännande och smärtsam känsla. Denna är övergående och borde försvinna inom ett par minuter. Om känslan kvarstår ska överflödet av TCA-gel tvättas bort med vatten.
Är Wartner Vårtpenna säker att använda?
Ja, Wartner Vårtpenna är säker att använda om du noga läser och följer anvisningarna. Vi rekommenderar dock inte att använda Wartner på barn under 4 år. Wartner Vårtpenna är CE-märkt och klassificerad som medicinteknisk produkt (Rådets direktiv 93/42/EEC). Den har testats av forskare och medicinska experter och förklarats vara en säker metod för borttagning av vårtor.
Kommer jag att få ärr av Wartner Vårtpenna?
Om du följer alla instruktioner i bruksanvisningen korrekt kommer Wartner Vårtpenna inte att orsaka några ärr. I vissa fall kan huden bli lite missfärgad men det försvinner med tiden.
Är Wartner Vårtpenna svår att applicera?
Nej. Wartner Vårtpenna måste appliceras med precision, men det är inte svårt. Den unika TCA-gelen är trögflytande vilket gör den lätt att hantera, och precisionsapplikatorn gör produkten ännu lättare att applicera. I bruksanvisningen finns en exakt beskrivning av hur Wartner Vårtpenna ska appliceras.
Hur länge ska TCA-gelen verka på vårtan?
Det beror på storleken på vårtan (se bipacksedel). Vanligtvis är 10-15 minuter tillräckligt för att TCA-gelen ska absorberas av vårtan.
Hur ofta kan jag använda Wartner Vårtpenna?
Wartner Vårtpenna appliceras 2 gånger per dag i 4 dagar. Sedan gör man ett uppehåll på 4 dagar. Under denna tid fjällar vårtan av. Om vårtan inte har försvunnit helt efter första behandlingsomgången kan man upprepa behandlingsschemat upp till 4 gånger.
Hur använder jag Wartner vårtpenna?
När pennan används första gången är det nödvändigt att vrida på den övre delen av pennan ett flertal gånger för att frigöra gel in i applikatorspetsen. Du kan behöva vrida många gånger eftersom gelen ligger lagrad i toppen av pennan (för att förhindra läckage före behandling). Steg 1 Håll pennan pekande nedåt och vrid långsamt den övre delen för att frigöra gelen. Vid första användning behöver man skruva ett stort antal gånger innan gelen kommer fram. Steg 2 Vänta 3-5 sekunder för att låta gelen rinna ner i applikatorspetsen. Steg 3 Håll i pennskaftet och applicera en droppe gel på hela vårtan. Undvik att applicera på frisk hud bredvid vårtan. Steg 4 Låt gelen torka i 10-15 minuter innan kläder eller skor tas på. Wartner Vårtpenna innehåller en högkoncentrerad syra-gel och en droppe är allt som krävs per applicering. Var noggrann med att täcka hela vårtans yta och undvik den friska huden som omger vårtan. När behandlingen är avslutad, rengör pennan noggrant med en bomullstuss.
Kan vanliga vårtor och fotvårtor som behandlats komma tillbaka?
Om behandlingen av en vanlig vårta eller fotvårta har varit framgångsrik brukar den försvinna för gott. Kroppens immunförsvar brukar rensa bort eventuella rester av den vanliga vårtan eller fotvårtan.
Har Wartner Vårtpenna några biverkningar?
Det finns ett antal möjliga biverkningar:
  • Behandling med Wartner Vårtpenna kan medföra visst obehag (övergående stickande eller brännande känsla).
  • Är vårtan mycket liten är det större risk för skada eller obehag, och behandlingen bör då begränsas till 1 gång per dag.
  • Använd alltid Wartner Vårtpenna försiktigt och precist på vårtan. Om inte försiktighet iakttas finns det risk för ärr och mindre hudskador.
Hur allvarliga är de olika biverkningarna?
Blåsbildning: Blåsan försvinner så fort vårtan fallit bort. Ny frisk hud bildas under blåsan. Smärta vid användning: En stickande känsla kan uppstå när TCA-gelen är i kontakt med huden. Denna känsla går över på 10-15 minuter. Ärrbildning och nervskador: Detta inträffar bara vid vårdslös användning och om instruktionerna i bruksanvisningen inte följs. Använd aldrig Wartner Vårtpenna på frisk hud eftersom TCA-gel är ett frätande ämne som skadar frisk hud. Om vårtan är mycket liten och behandlingen gör för länge eller för frekvent kan TCA-gelen orsaka avfjällning av djupare hudlager. Om detta sker ska behandlingen omedelbart avbrytas. Tack vare den naturliga återväxten av huden är denna skada ej permanent – ny frisk hud kommer att bildas.
Vad ska jag göra om biverkningarna inte försvinner?
Uppsök alltid läkare om den stickande känslan inte försvinner eller om du upplever andra komplikationer då du använder Wartner Vårtpenna.
Vem kan använda Wartner Vårtpenna?
Wartner Vårtpenna kan användas av de flesta vuxna och barn över 4 år, men behandlingen ska alltid utföras av en vuxen. Om du är diabetiker, gravid och/eller ammar ska du rådfråga läkare innan användning.
Kan Wartner Vårtpenna användas för att behandla barn?
Ja, Wartner Vårtpenna är lämpligt för barn från 4 års ålder, men behandlingen ska alltid utföras av en vuxen.
Kan Wartner Vårtpenna användas av gravida?
Ja, Wartner Vårtpenna kan användas av gravida och ammande, men en läkare ska alltid rådfrågas innan användning.
Hur fort försvinner vårtan?
Du får synligt resultat redan den första veckan, och vårtan kan försvinna helt på denna tid. I genomsnitt försvinner vårtan på mellan 1 till 4 veckors behandling.
Vad gör jag om vårtan inte försvunnit efter 4 veckor?
Om vårtan inte försvunnit eller minskat signifikant efter 4 veckor, rådfråga läkare.
Hur ska jag sköta området jag har behandlat på bästa sätt?
Håll området rent. Peta och klia inte. Skydda blåsor med ett plåster och punktera dem inte. TCA-behandlad hud kan bli hård (död hud). Hård och tjock hud kan försiktigt filas bort i samband med fotbad.
Kan jag utsätta det behandlade området för väta?
Ja. Du kan både bada och duscha efter behandling med Wartner Vårtpenna.
Vem tillverkar Wartner Vårtpenna?
Wartner Vårtpenna tillverkas av Medical Brands, Piet Heinkade 199, 1019 HC, Amsterdam, NL.
Var kan jag köpa Wartner Vårtpenna?
Du kan köpa Wartner Vårtpenna på apotek.