Vanliga frågor och svar

Allmän information

Är en medicinteknisk produkt mindre effektiv än ett läkemedel?
Om en produkt klassas som en medicinteknisk produkt eller ett läkemedel beror inte på hur effektiv den är, utan enbart på verkningsmekanismen. En medicinteknisk produkt kan vara lika effektiv som ett läkemedel.
Vad är en medicinteknisk produkt? Vad är skillnaden mot ett läkemedel?
Medicintekniska produkter används bland annat för att påvisa, förebygga, övervaka, behandla eller lindra sjukdomar hos människor. Skillnaden mot läkemedel är att en medicinteknisk produkt verkar mekaniskt eller fysiskt, till skillnad från läkemedel som har en farmakologisk verkan.
Hur ser en vanlig vårta ut?
En vanlig vårta, verruca vulgaris, ser ut som en upphöjning på huden och sitter oftast på händerna eller fötterna. En vanlig vårta kännetecknas av sin grova, blomkålsliknande yta. Fotvårtor ser ut som vanliga vårtor men uppstår på fotsulan eller under tårna. Fotvårtor är vanligtvis plattare och gör ofta ont på grund av tryck när man går på foten.
Finns det andra sorters vårtor?
Ja, förutom den vanliga vårtan har flera andra typer av vårtor identifierats: VANLIGA VÅRTOR Vanliga vårtor är hudfärgade och har en grov yta. De kan uppstå en och en eller flera i grupp, och kan bli stora som en ärta. Vanliga vårtor uppstår vanligen på händer och är oftast relativt enkla att behandla. Fotvårtor är lätt upphöjda, med en grov yta. De växer på undersidan av foten och kan tränga djupt in på grund av kroppsviktens belastning. De är svårast att behandla och kan vara smärtsamma. Om man granskar en fotvårta lite närmare brukar man kunna se små svarta prickar inuti. Dessa prickar är inte rötter som vissa tror, utan blödningar i vårtan som uppstår av trycket när man går och stöder på den. FLAT VÅRTA (VERRUCA PLANA) Flata vårtor är små, jämna och platta. De är hudfärgade och har en tendens att förekomma i stora ansamlingar om 20 eller upp till 100 stycken samtidigt. De kan uppstå var som helst, men förekommer oftast i ansikte och nacke eller på händer, vrister och knän. De är ofta feldiagnostiserade, särskilt vid förekomst i ansiktet. De uppstår ofta i samband med rivsår eller liknande. FILIFORM VÅRTA (VERRUCA FILIFORMIS) Filiforma vårtor är långsmala svulster som växer på läppar och ögonlock, i ansiktet eller på halsen. KÖNSVÅRTA (CONDYLOMA ACUMINATUM) Könsvårtor växer kring analöppningen och/eller könsorganen. MOSAIKVÅRTA En ansamling små vårtor som sitter tillsammans i en klase. OBS! Wartner Frysbehandling 2nd Generation och Wartner Vårtpenna ska endast användas till behandling av vanliga hand- och fotvårtor.
Vad ska jag göra om jag inte är säker på om en knottra är en vårta eller inte?
Uppsök läkare om du inte är säker på om en åkomma är en vårta eller inte.